:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 242
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ХОБИ

Картите Таро - забавна игра или поглед в бъдещето

Парапсихологът Апостол Апостолов е от малцината българи, които умеят да гадаят с тайнствената колода; той е изготвил хороскопите на Симеон II, Желю Желев, Саддам Хюсеин
Снимки: Ивелина Гатева
------------

"Шутът: винаги в движение. Той проверява лично дали кучето хапе, дали ледът ще го издържи, дали, ако вика достатъчно дълго под някоя лавина, накрая и тя ще му отговори."

Императрицата: ще те приеме, ще те изслуша, ще те защити, дори ще те нахрани. И докато рогата са символ на мъжката сила, рогът на изобилието е на женската.

Отшелникът: живее в пещера, в манастир, в опушена стаичка. Прави си собствени наблюдения, подсмихва се сам. За отшелника мракът е естествената среда. А ти как се чувстваш в тъмнилката?"

Ако искаш да разбереш всичко това, попитай картите Таро.

---------------

Гледането на карти е едно от най-популярните и предпочитани забавления в света. Малцина са обаче онези, които наистина владеят това изкуство, и то не с какви да е, а с карти Таро. Известният български писател, преводач, илюзионист и парапсихолог Апостол Апостолов е един от посветените в тази област. Той е роден в София, завършил е немска и английска филология в СУ, докторант в университета "Хумболт" в Берлин. Работил е в София прес, БНР, Издателството на БАН. 50-годишният парапсихолог е изготвил хороскопите на много известни личности, сред които Симеон II, Желю Желев, Саддам Хюсеин. Интересът на Апостол Апостолов към мистичните науки съвсем не е от вчера. По време на следването си в Берлин той се е зровил в едни от най-ценните езотерични трудове. Дълго време е живял и работил в арабския свят, запознал се е лично с Муамар Кадафи и Саддам Хюсеин. Сега Апостолов се занимава главно с изготвянето на хороскопи на хора от целия свят по Интернет. Предстои му да води и



предаване за паранормалното по радио Нет.



Преди три години излезе книгата му "Таро, Кабала, Карма", в която е отделено специално място на гадаенето с картите.

Историята на картите Таро води началото си още от дълбока древност. Според някои специалисти в тях се крие познанието на атлантите. Легендата гласи, че от потъващата Атлантида успял да се спаси един човек. Той с мъка се добрал до Египет и разкрил на жреците мъдростта на тайнствения народ. Най-вещият от египтяните - Хермес Трисмегистус - се заел с нелеката задача да закодира знанията така, че да не могат да бъдат разбрани и използвани от непосветените. Той създал специфично изображение за всеки раздел от знанието. Гравирал картинките върху 78 златни плочки, които се пазели строго в един от египетските храмове. Така била създадена "Изумрудената книга". Въпреки охраната обаче жреците започнали тайно да правят преписи, благодарение на които древните знания са достигнали до нас. Така били създадени картите Таро. Според окултиста Геблен към "Изумрудената книга" имало и ключ към разгадаването й. Това е "Книгата на Тот", която Апостол Апостолов



обещава скоро да преведе и на български език.



Първият езотерик, който със сигурност е свързан с Таро, е не друг, а самият Нострадамус. Той си е нарисувал лични карти, запазени и до днес. Използвал ги е за политически прогнози. Известно е, че е свързвал картата на Луната, която означава болка и мрак, с Османската империя.

Според Юнг обаче легендите около картите Таро били създадени от езотеричните общества в Англия и Франция през 19-и век и нямали нищо общо с древния Египет. Въпреки това и той ги използвал, за да изучава скритите кътчета на човешката душа и за илюстриране на различните архетипове.

Придворният ясновидец на Николай II Папюс също умеел да гадае с тези карти. В обемния си труд "Марсилското Таро и циганите" той пише, че от Египет картите са дошли в Европа точно благодарение на циганите.

Собствена колода си имал и английският мистик и окултист Алистър Кроули. Много скандална, разбира се - неговите Влюбени били Каин и Авел. Някои известни художници също са били изкушени от тайнството на картите. Салвадор Дали, Албрехт Дюрер, Ошо и много други са дали своя принос за популяризирането на Таро.



Най-старите запазени карти датират от 1390 г.



и се пазят в музея "Корер" във Венеция. Сега съществуват най-различни варианти на картите - кабалистично, езотерично, астрологично Таро, Таро на вещиците. Да не забравяме и Шекспировото Таро, където Дяволът е Яго, Отшелникът е крал Лир, а ролята на Обесения играе Хамлет. Има и съвсем модерни разновидности - с анимационни герои, дори със сюжети от нашумелия напоследък роман (и филм) на Толкин "Властелинът на пръстените". Известният сръбски писател Милорад Павич пък е написал оригиналния си роман "Последна любов в Цариград" под формата на наръчник за гадаене с карти Таро.

Мистичната колода се смята за предшественик на съвременните карти за игра, но разликата е, че Таро се използват за гадателство и предсказания. Колодата се състои от големи и малки аркани (от лат. - тайни). Големите са 22 на брой и се наричат още козове. Броят им съвсем не е случайно число - 22 са буквите в Кабала, Молитвеникът съдържа също толкова молитви, 22 са и главите на "Апокалипсис" на Йоан. Те съдържат 21 номерирани карти със специфично изображение и една без номер - нулата, наречена Шут.

Малките аркани включват четири основни цвята - Мечове (или пики), Жезли (спатии), Бокали (днешните купи) и Монети (кари).



Те са подчинени на четирите основни елемента



- Въздух, Вода, Огън и Земя. Изображението на всяка от картите има символично значение, което трябва да бъде разгадано. Трябва да се има предвид смисълът на всяка карта поотделно и в съотношение с другите изтеглени. Естествено съществуват най-различни системи на разбъркване, подреждане и тълкуване на картите. Според Апостол Апостолов не бива да се подценява и изкуството да се разчита правилно комбинацията от картите. "Символите са толкова многозначителни, че понякога тълкуването се превръща в решаване на истински ребус", обяснява той. "Картите никога не лъжат, за съжаление и когато предсказват неприятни неща", убеден е парапсихологът. Колодата, която той използва, е копие на създадената от английския окултист Артър Едуард Уейт и е нарисувана от художничката Памела Смит. Позната е с името "Райдър Таро" и е една от най-известните и използвани в момента.



КАРЕ

КАК ДА ГАДАЕМ С ТАРО

Гадаенето с Таро съвсем не е лесна работа. Трябва да попрочетете доста по въпроса, за да можете да надникнете в бъдещето чрез шарените карти. Да работите с тайнствената колода е много интересно, но изисква много познания, а добрите комуникативни умения са плюс. Желателно е да използвате купена или изработена от самите вас колода. Не трябва да позвалявате друг да докосва картите ви, за да са заредени само с вашата енергия. Добре е да ги съхранявате, увити в черна или пурпурна коприна и затворени в дървена кутия. Ако се грижите добре за тях, и те ще ви служат добре.

Преди да започнете да гледате, трябва да подредите картите от 0 до ХХI. След това ги разбърквате съвсем хаотично с две ръце. Човекът, на когото гледате, сече с лявата ръка и е добре през това време да си мисли за проблема, който го интересува. Ако картите са обърнати, тълкуват се с противоположното си значение. Съществуват много начини за подреждане на картите. Папюс например е гледал с четири карти, подредени във формата на кръст. Те символизират детството, младостта, зрялата възраст и старостта. Сега се е наложило и гледането със седем карти, които се подреждат в права линия от ляво на дясно. Любим на повечето гадатели обаче е т.нар. "Келтски кръст". При него се използват десет карти и от голямо значение са взаимовръзките им. Оттук нататък трябва да проявите знанията и най-вече въображението си и да разтълкувате правилно картите.

"78-те карти Таро не са нищо друго, освен 78 стъпала към мъдростта", напомня Апостол Апостолов.





КАРЕ

ЗНАЧЕНИЕ НА ГОЛЕМИТЕ АРКАНИ СПОРЕД ПАПЮС

0 Шутът - безумни постъпки, глупост, инат

I Магът - съветник

II Жрицата - съветничка, наставничка

III Владетелката - инициатива, действие

IV Владетелят - воля

V Жрецът - вдъхновение

VI Влюбените - любов

VII Колесницата - триумф

VIII Силата - сила

IX Отшелникът - предпазливост

Х Колелото на съдбата - съдба, щастие

ХI Справедливостта - правосъдие, справедливост

ХII Обесеният - премеждия, жертви

ХIII Смъртта - край

ХIV Умереността - въздържание, икономии

ХV Дяволът - болест

ХVI Кулата - разруха, разочарование

ХVII Звездата - надежда

ХVIII Луната - скрити неприятности, опасности

ХIX Слънцето - материално щастие, плодовит брак

ХХ Страшният съд - промяна в положението

ХХI Светът - сигурен успех
 
Ако ви се падне "Светът" - успехът ви е вързан в кърпа.
 
Апостол Апостолов е известен и с изготвянето на хороскопи по Интернет.
 
"Гадаенето с карти Таро съвсем не е лесна работа", обяснява парапсихологът.
35852
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД